SUPERPRZEPIS

Krewetki u Buni- wersja domowa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Krewetki u Buni- wersja domowa Więcej zdjęć (5)

Robienie krewetek z mrożonych nie jest chyba szczytem osiągnięć sztuki kulinarnej - ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma

Składniki:

Krewetki u Buni- wersja domowa

 

  • 10 mrożonych , oczyszczonych krewetek Black Tiger ( moje były nie za duże )
  • sok z 1/4 limonki
  • szczypta otartej skórki cytrynowej
  • łyżeczki sosu chili z ananasem ( lub inny ulubiony sos chili ) z takich jak do sajgonek
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • sól morska
  • olej z pestek winogron
  • szczypta chili( płatki- przyprawa )
  • 1 listek Kafiru
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • curry
  • szczypta brązowego cukru
  • 50 mll alkoholu ( u mnie wytrawna cytrynówka)
  • 3 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Krewetki u Buni- wersja domowa
Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie . Odsączyć .Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, otartej skórki cytrynowej, szczypty pieprzu, soli, sosu chili i chili, listka Kafiru. Polać krewetki i zostawić na 15 minut. Wyjąć krewetki z marynaty ( marynaty nie wylewać ) i osuszyć je na papierowych ręcznikach kuchennych. Mleczko kokosowe zagotować na małym gazie. Wsypać wiórki i zostawić by wchłonęły mleczko ( potrzebowałam intensywniejszego smaku kokosowego a miałam tylko mleczko nie śmietankę kokosową ). W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć listek Kafiru z marynaty. Chwilę smażyć. Wrzucić krewetki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony obracając aż się zrumienią . Zdjąć na talerzyk- przykryć by były ciepłe. Do woka wlać mleczko kokosowe ,z wiórkami , cytrynówkę i marynatę. Dodać do smaku cukier i curry. Gotować aż sos się odrobinę zredukuje. Włożyć krewetki. Posypać natką pietruszki ( jeśli ktoś lubi to może być kolendra - ja wolę pietruszkę. Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem. * w większości przepisów na krewetki używane jest białe wino - ja nie lubię potraw doprawianych winem - zamiennie używam inne alkohole , a tu cytrynówka akurat mi pasowała ** to jest jedna porcja jako , ze tylko ja w domu jadam krewetki *** podawać na świeżo tak by krewetki były chrupkie bo jak poleżą to zrobią się ,,gumowate"
Krewetki u Buni- wersja domowa
Rozmrożone krewetki marynować przez 30 minut
Krewetki u Buni- wersja domowa
Wyjęte z marynaty krewetki dobrze osuszyć
Krewetki u Buni- wersja domowa
Na aromatyzowanym Kafirem oleju smażyć krewetki
Krewetki u Buni- wersja domowa
Usmażone krewetki wyjąć a na patelnie wlać mleczko kokosowe, marynatę i alkohol- zagotować