Sposób przygotowania:
Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkamiPrzygotowanie ciasta naleśnikowego:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy. Pozostawiamy na ok.30 min.
Smażymy na rozgrzanej patelni, zgrabne, dość cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie farszu:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
Pieczarki oczyszczamy,myjemy i kroimy w półplasterki. Szynkę obieramy z foli, kroimy w paseczki.
Na rozgrzanym maśle podduszamy cebulę, a potem dodajemy pieczarki. dusimy razem mieszając, aż z pieczarek wyparuje woda. Studzimy.
Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Składanie krokiecików:
Na środku każdego naleśnika układamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w małe krokieciki.
Etap końcowy:
Przygotowane krokieciki obsmażamy na patelni,na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.