Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokieciki w kolorze zielonym za sprawą młodego jęczmienia. Wypełnienie pysznym farszem z pieczarek, sera żółtego i szynki żywieckiej. Idealne do czystego czerwonego barszczyku.

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami

Składniki:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami

na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1/2 szkl.wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki np. żywieckiej
  • sól, vegeta,pieprz,zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • dodatkowo:
  • masło klarowane do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami
Z ciasta smażymy dość cienkie naleśniki

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy. Pozostawiamy na ok.30 min.

Smażymy na rozgrzanej patelni, zgrabne, dość cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie farszu:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.

Pieczarki oczyszczamy,myjemy i kroimy w półplasterki. Szynkę obieramy z foli, kroimy w paseczki.

Na rozgrzanym maśle podduszamy cebulę, a potem dodajemy pieczarki. dusimy razem mieszając, aż z pieczarek wyparuje woda. Studzimy.

Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Składanie krokiecików:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami
Na środku każdego naleśnika układamy po 2 łyżki farszu

Na środku każdego naleśnika układamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w małe krokieciki.

Etap końcowy:

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami
Przygotowane krokieciki obsmażamy na sklarowanym maślane

Przygotowane krokieciki obsmażamy na patelni,na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.


Tagi:

krokiety danie