Sposób przygotowania:
Krokiety 6
Przygotowujemy farsz:
a) pieczarkowy:
Pieczarki kroimy w plastry (nie myjemy ich, ewentualnie ścieramy brud, ponieważ stracą smak), a cebulę w piórka. W garnku rozpuszczamy pół kostki margaryny. Wsypujemy cebulę, czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy pieczarki i doprawiamy do smaku.
b) pieczarkowo-kapuściano-mięsny:
Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie kroimy, by nie była za długa. Smażymy cebulę na złoto. dodajemy mięso mielone i czekamy aż się usmaży. Dodajemy do kapusty. Na tej samej, nieumytej patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i smażymy pieczarki. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
Mleko, jajka, sól i cukier łączymy. Dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie dobrze rozgrzewamy, smarujemy margaryną lub smalcem ( ewentualnie można użyć słoniny). Smażymy cienkie naleśniki.
Zawijanie i smażenie:
Na każdy ostudzony naleśnik nakładamy ok. 1-2 łyżek farszu (najlepiej na jego górną część). Następnie zawijamy boki naleśnika do środka i zwijamy do końca. Panieujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie, na złoty kolor.
a) pieczarkowy:
Pieczarki kroimy w plastry (nie myjemy ich, ewentualnie ścieramy brud, ponieważ stracą smak), a cebulę w piórka. W garnku rozpuszczamy pół kostki margaryny. Wsypujemy cebulę, czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy pieczarki i doprawiamy do smaku.
b) pieczarkowo-kapuściano-mięsny:
Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie kroimy, by nie była za długa. Smażymy cebulę na złoto. dodajemy mięso mielone i czekamy aż się usmaży. Dodajemy do kapusty. Na tej samej, nieumytej patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i smażymy pieczarki. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
Mleko, jajka, sól i cukier łączymy. Dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie dobrze rozgrzewamy, smarujemy margaryną lub smalcem ( ewentualnie można użyć słoniny). Smażymy cienkie naleśniki.
Zawijanie i smażenie:
Na każdy ostudzony naleśnik nakładamy ok. 1-2 łyżek farszu (najlepiej na jego górną część). Następnie zawijamy boki naleśnika do środka i zwijamy do końca. Panieujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie, na złoty kolor.