SUPERPRZEPIS

Krokiety Ewy

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Krokiety Ewy Więcej zdjęć (4)

Smaczne chrupiące krokieciki,do tego Czerwony barszczyk = rozkosz :) Polecam . . .

Składniki:

Krokiety Ewy

 

  • Ciasto na naleśniki:

 

  • 250 ml mleko 2% (to są dwie większe szklanki)
  • 1 szklanka mąki (125g)
  • 2 jajka
  • pół lyżeczki soli
  • 1 duża łyżka oleju
  • 1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)

 

 

  • Na Farsz:

 

  • 700g kapusta kiszona
  • 1/2 kg pieczarki
  • 1 średnia cebula

 

Sposób przygotowania:

Krokiety Ewy
Z powyższych składników robimy ciasto na naleśniki,wszystko ubijając mikserem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki .Odstawiamy. Kapustę gotujemy do miękkości tj. około 40 minut. Pieczarki i cebulkę obieramy. Kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię i dusimy do miękkości,następnie odkrywamy pokrywę i delikatnie podsmażamy. Ugotowaną,przestudzoną kapustę odciskamy a następnie drobno kroimy. Teraz tak : Pieczarki z cebulą mieszamy razem z kapustą. Porządnie doprawiamy solą i pieprzem. I na każdy naleśnik nakładamy nasz farsz,po dwie duże łyżki stołowe. Zawijamy w kopertę,obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Gotowe....... Podajemy zaraz po przyrządzeniu z czerwonym czystym barszczykiem :)Z tej porcji wychodzi 11 naleśników o srednicy 23cm.SMACZNEGO . . . . . .. . .
Krokiety Ewy
Robimy ciasto na naleśniki. Następnie je smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju :)
Krokiety Ewy
Pieczarki wraz z cebulką dusimy do miękkości-następnie podsmażamy.Ugotowaną,przestudzoną kapustę siekamy drobno. Łączymy z pieczarkami ,doprawiamy,mieszamy i mamy gotowy farsz :)
Krokiety Ewy
Na gotowe naleśniki nakładamy farsz. Obtaczamy w jaju następnie w bułce i smażymy na złoty kolor...SMACZNEGO :-)