marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krokiety jajeczne.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotować sos pomidorowy z siekanego czosnku,cebuli,przecie- -ru,podsmażyć,dodać resztę,doprawić.Zrobić zasmażkę,Zrobić krokiety.Usmażyć.

Krokiety jajeczne.

Składniki:

Krokiety jajeczne.

 

  • (na 4 porcje):
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 250 ml.mleka,
  • pieprz,
  • sól.
  • 6 jajek,
  • Panierka:
  • 10 dag.mąki,
  • jajko,
  • 10 dag.bułki tartej,
  • 10 dag.żółtego sera,
  • Sos:
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 20 dag.pomidorów z puszki,
  • czerwona papryka,
  • 150 ml.wywaru,
  • chilli.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety jajeczne.
Przygotować sos:Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć
na oliwie,dodać przecier pomidorowy,podsmażyć krótko.Dodać pomidory z puszki wraz z sosem,pokrojoną paprykę,wywar,dopraw-
-ić solą,pieprzem,chilli.Gotować z 10 min.Z masła i mąki przygotować zasmażkę,dodać mleko i gotować 10 min.Doprawić
solą,pieprzem i gałką i schłodzić.Jajka ugotować na twardo,obrać
i posiekać drobno.Wymieszać z tartym serem i sosem.Z ciasta zrobić krokiety i opanierować w mące,jajku i bułce.Na patelni obsmażyć krokiety ze wszystkich stron.podawać z sosem pomidorowym,posypać ziołami.