Sposób przygotowania:
Krokiety podwójnie pieczarkowe
Pieczarki obieramy, zagotowujemy, odcedzamy i dzielimy na połowę, jedną kroimy w plasterki ( do sosu) drugą trzemy na tarce o grubszych oczkach ( do farszu)
W osobnych rondelkach dusimy pieczarki, najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy razem z przyprawami do pieczarek przeznaczonych na sos, dusimy do miękkości i odparowania wody, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem mielonym i solą, wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego, następnie zagęszczamy śmietaną i skrobią.
Pieczarki przeznaczone na farsz także odparowujemy i doprawiamy. Studzimy. Na każdego naleśnika kładziemy plaster sera , farsz pieczarkowy i drugi plaster sera. Zawijamy krokiety . Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym lub oleju.
Podajemy polane sosem pieczarkowym.
W osobnych rondelkach dusimy pieczarki, najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy razem z przyprawami do pieczarek przeznaczonych na sos, dusimy do miękkości i odparowania wody, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem mielonym i solą, wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego, następnie zagęszczamy śmietaną i skrobią.
Pieczarki przeznaczone na farsz także odparowujemy i doprawiamy. Studzimy. Na każdego naleśnika kładziemy plaster sera , farsz pieczarkowy i drugi plaster sera. Zawijamy krokiety . Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym lub oleju.
Podajemy polane sosem pieczarkowym.