zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Krokiety podwójnie pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Podwójnie pieczarkowe krokiety, doskonały farsz z ciągnącym serem w towarzystwie pysznego sosu pieczarkowego.

Krokiety podwójnie pieczarkowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety podwójnie pieczarkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety podwójnie pieczarkowe
Pieczarki obieramy, zagotowujemy, odcedzamy i dzielimy na połowę, jedną kroimy w plasterki ( do sosu) drugą trzemy na tarce o grubszych oczkach ( do farszu)

W osobnych rondelkach dusimy pieczarki, najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy razem z przyprawami do pieczarek przeznaczonych na sos, dusimy do miękkości i odparowania wody, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem mielonym i solą, wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego, następnie zagęszczamy śmietaną i skrobią.

Pieczarki przeznaczone na farsz także odparowujemy i doprawiamy. Studzimy. Na każdego naleśnika kładziemy plaster sera , farsz pieczarkowy i drugi plaster sera. Zawijamy krokiety . Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym lub oleju.

Podajemy polane sosem pieczarkowym.
Krokiety podwójnie pieczarkowe
Podajemy gorące polane sosem pieczarkowym.