jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety twarogowo-jarmużowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Krokiety te - z białym serem i zdrowym jarmużem, są tak samo atrakcyjną i pożywną potrawą jak te z dodatkiem mięsa.

Krokiety twarogowo-jarmużowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety twarogowo-jarmużowe

 

  • Składniki na 7-8 naleśników:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

 

 

  • Farsz twarogowo -jarmużowy:
  • 1 duży jarmuż lub 2 mniej okazałe,
  • 35 dag sera białego,
  • Sól, pieprz ,
  • 1 cebula,
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety twarogowo-jarmużowe
CIASTO: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek. Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz (około 2 łyżki) i zwijamy krokiety. Gotowe krokiety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.

FARSZ: Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze części łodyg i gotujemy go lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Do miski przekładamy ser, dokładamy cebulę, jarmuż i przyprawiamy do smaku dokładnie mieszając masę. Farszem przekładamy naleśniki.
Krokiety twarogowo-jarmużowe
Gotowym farszem smarujemy naleśniki. Formujemy krokiety