gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Krokiety wg Gosi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane krokiety polecam na świąteczną kolację lub obiad. Są pyszne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Krokiety wg Gosi

Składniki:

Krokiety wg Gosi

CIASTO

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz

Panierka

Sposób przygotowania:

Krokiety wg Gosi

Naleśniki:

Krokiety wg Gosi
Składnki na ciasto miksujemy w misce mikserem.

Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy mikserem na jednolitą masę.

ETAP 2:

Krokiety wg Gosi
Z przyrządzonego ciasta smażymy naleśniki.

Z ciasta smażymy na patelni duże naleśniki.

Farsz:

Krokiety wg Gosi
Obrane pieczarki trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Pieczarki obieramy odcinając ogonki, a kapelusze trzemy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 4:

Krokiety wg Gosi
Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na patelni.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę (na oliwie).

ETAP 5:

Krokiety wg Gosi
Pieczarki podsmażamy z cebulą, aż zmiękną.

Następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy, aż odparują nadmiar wody.

ETAP 6:

Krokiety wg Gosi
Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy posiekane jajka.

Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekane na drobno jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

ETAP 7:

Krokiety wg Gosi
Na naleśniki wykładamy porcję farszu i zwijamy.

Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy krokiety.

ETAP 8:

Krokiety wg Gosi
Krokiety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Następnie krokiety maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 9:

Krokiety wg Gosi
Na koniec pozostaje nam już tylko usmażyć krokiety.

Na koniec smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.


Tagi:

krokiety