Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Krokiety z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z frytkami i sezonową surówką

Krokiety z dorsza

Składniki:

Krokiety z dorsza

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 0,5 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z dorsza
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę. Rybę umyć i dokładnie sprawdzić czy w filetach nie ma ości. Zmielić w maszynce do mięsa. Posolone i popieprzone puree ziemniaczane wymieszać z rybą, 2 jajkami i żółtkiem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub wałeczki. Panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Smażyć na głębokim oleju(podobnie jak frytki) do złocistego koloru.