zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Moja kolejna propozycja na pyszne krokiety. Zawsze możemy wyczarować inny i smaczny farsz, bo przecież krokiety nie muszą być nudne.

Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką

 

  • 16 naleśników
  • FARSZ :
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 750 g gotowanych grzybów leśnych ( u mnie opieńki i siniaki )
  • 1 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ( każdy po 100 g )
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1/2 szk posiekanej natki pietruszki
  • DODATKOWO :
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • 1/4 szk mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Usmażyć naleśniki według swojego przepisu. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię lub szeroki rondel i podsmażyć. Ugowane grzyby posiekać i dodać do cebuli. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i natkę pietruszki i wszystko chwilę smażyć. Farsz doprawić do smaku i jeszcze chwilę smażyć. Do farszu dodać opróżnioną z woreczków kaszę, wymieszać farsz i przestudzić. Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu i składać krokiety w koperty. Potem każdy z nich zanurzać w jajku rozmieszanym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony czysty barszczyk.
Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Etap 1 przygotować farsz do krokietów i usmażyć naleśniki
Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Etap 2 na każdy naleśnik kłaść porcje farszu
Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Etap 3 krokiety zanurzać w jajku i panierować w tartej bułce
Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Etap 4 a potem smażyć je na złoty kolor z obu stron