Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krokiety z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Na początek jarmuż musiałam przemycać w takich daniach. Teraz już rodzina przekonała się do niego i mogę dodawać go do wielu dań.

Krokiety z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z jarmużem
Liście jarmużu oczyścić z twardych łodyg, poszarpać na kawałki i wypłukać dokładnie. Zblanszować, odcedzić.

Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić z masłem do rondelka i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem chwilę, dodać odcedzony jarmuż.

Wymieszać i dusić razem chwilę. Dodać serek (użyłam kremowego serka śmietankowego do kanapek) i dusząc na małym ogniu mieszać, aż składniki się połączą.

Doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Dusić kilka minut.

Zdjąć z ognia i przestudzić. Na każdym naleśniku rozsmarować farsz, położyć plasterek sera i pół parówki. Zwinąć jak krokieta.

Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju rzepakowym i odsączyć na ręczniku papierowym. 
Krokiety z jarmużem
jarmuż poszarpać, umyć, osączyć i zblanszować
Krokiety z jarmużem
cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać jarmuż i serem, doprawić
Krokiety z jarmużem
na naleśniku rozsmarować farsz, ułożyć ser i parówki
Krokiety z jarmużem
naleśniki zwinąć jak krokiety i opanierować

Tagi:

krokiety