Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem i kapustą
NALEŚNIKI Do miski wybić jajka, dodać sól ubić. Do ubitych jajek dodać olej, mleko i wodę, dalej ubijać do połączenia się składników. Na samym końcu dodać mąkę, starannie wymieszać. Na patelnię wlać tłuszcz rozgrzać tłuszcz, wlewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. FARSZ Kapustę wymoczyć, aby nie była kwaśna, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić kapustę, ostudzić, posiekać na drobno. Do garnka wlać wodę, zagotować. Na gotującą się wodę włożyć mięso, dodać sól, gotować do miękkości. Mięso ugotowane wyjąć ostudzić, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski włożyć kapustę, cebulę, mięso, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki kłaść porcję farszu, zwijać w krokiety. Krokiety obtaczać w rozmąconym jajku z solą, panierować w tartej bułce. Smażyć krokiety na tłuszczu na złoty kolor.