kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Krokiety z mięsem i kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam przepis na krokiety z mięsem mielonym i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krokiety z mięsem i kapustą.

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 2 jajka
  • czubryca zielona ( warzywko)
  • sól, pieprz

 

  • FARSZ:
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i kapustą.
Kapustę płuczemy i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawy i mieszamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok 15 min. Robimy ciasto naleśnikowe. W tym celu łączymy mąkę, mleko, jajka i wodę. Przyprawiamy i mieszamy wszystkie składniki. Smażymy duże i cienkie naleśniki. Ugotowaną kapustę kroimy nożem na drobne kawałki albo mielimy w maszynce do mięsa. Do kapusty dodajemy mięso i mieszamy. Na brzegu naleśnika kładziemy farsz, zawijamy kawałek z góry naleśnika, potem lewa strona, później prawa strona i zawijamy w dół. Tak zwinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy kilka minut na złocisty kolor.
Krokiety z mięsem i kapustą.
Kapustę płuczemy i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawy i mieszamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok 15 min.
Krokiety z mięsem i kapustą.
Robimy ciasto naleśnikowe. W tym celu łączymy mąkę, mleko, jajka i wodę. Przyprawiamy i mieszamy wszystkie składniki. Smażymy duże i cienkie naleśniki. Ugotowaną kapustę kroimy nożem na drobne kawałki albo mielimy w maszynce do mięsa. Do kapusty dodajemy mięso i mieszamy. Na brzegu naleśnika kładzie