kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Krokiety z opieńkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne krokiety, idealne na wigilijny stół lub na postny obiad. Dobrze będą się prezentowały w towarzystwie czerwonego barszczyku.

Krokiety z opieńkami i kapustą

Składniki:

Krokiety z opieńkami i kapustą

 

  • Ciasto na krokiety:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • Farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 kg opieniek lub pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z opieńkami i kapustą
Składniki na ciasto ucieramy mikserem, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni. Placki muszą być dość cienkie. Farsz: Kapustę drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Opieńki odgotowujemy i mielimy przez maszynkę. Podsmażamy. Łączymy kapustę z grzybami, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozsmarowujemy farsz na plackach i zwijamy krokiety. Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni. Przekładamy na blachę i dopiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 30 min.