zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krokiety pieczarkowo - warzywne

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Krokiety z nietypowym, ale pysznym farszem w sam raz na bezmięsny obiad.

Krokiety pieczarkowo - warzywne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety pieczarkowo - warzywne

 

Sposób przygotowania:

Krokiety pieczarkowo - warzywne
Naleśniki :

Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.



Farsz :

Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.



Krokiety :

Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Krokiety pieczarkowo - warzywne
przygotować farsz do krokietów lekko go przestudzić
Krokiety pieczarkowo - warzywne
składniki ciasta dokładnie wymieszć i smażyć naleśniki
Krokiety pieczarkowo - warzywne
na nalesniki nakładac porcje farszu i zawijać krokiety
Krokiety pieczarkowo - warzywne
krokiety maczać w jajku i panierować w bułce tartej