Sposób przygotowania:
Krokiety pieczarkowo - warzywne
Naleśniki :
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Farsz :
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krokiety :
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Farsz :
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krokiety :
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
edytaha
zewa
Dzięki Edytko. Przyznam, że w pierwszej wersji farsz miał być do pierogów. Ale dopiero co były pierogi to usmażyłam naleśniki i zrobiłam krokiety. I to był strzał w 10 bo pyszne wyszły.
2milutka
zewa
No to póki jeszcze są częstuj się :)
2milutka
Dziękuję;)
gusia1000
monikaT83
zewa
mój lubi krokiety to nie spytał, hi, hi :)