Sposób przygotowania:
Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Zaczynamy od ugotowania kapusty: wkładamy ją do dużego garnka z wodą i gotujemy ok. 40 min. z dodatkiem ziela angielskiego i listkami laurowymi. Po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z wody. W trakcie gotowania przygotowujemy pieczarki: cebulkę drobno siekamy, pieczarki też bardzo drobno kroimy( ja użyłam do tego celu robota kuchennego), ,a patelnię wrzucamy cebulę z pieczarkami, dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy. Dusić całość do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka kroimy ją także bardzo drobno i dodajemy na patelnię do pieczarek. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy i mieszamy. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jaja, mieszamy dokładnie (najlepiej za pomocą miksera), następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Do ciasta dodajemy olej i sól, mieszamy. Ciasto należy odstawić na 20-30 min. Następnie na patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy farsz (niezbyt dużo) i zwijamy na krokiety. Wypełnione i zwinięte naleśniki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.