ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne krokiety wypełnione pieczarkami oraz kiszoną kapustą...przepis na dużą porcję

Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo

 

  • farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 700 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki suszonej posiekanej natki pietruszki
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, vegeta natur
  • jajka i bułka tarta do panierowania
  • naleśniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Zaczynamy od ugotowania kapusty: wkładamy ją do dużego garnka z wodą i gotujemy ok. 40 min. z dodatkiem ziela angielskiego i listkami laurowymi. Po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z wody. W trakcie gotowania przygotowujemy pieczarki: cebulkę drobno siekamy, pieczarki też bardzo drobno kroimy( ja użyłam do tego celu robota kuchennego), ,a patelnię wrzucamy cebulę z pieczarkami, dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy. Dusić całość do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka kroimy ją także bardzo drobno i dodajemy na patelnię do pieczarek. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy i mieszamy. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jaja, mieszamy dokładnie (najlepiej za pomocą miksera), następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Do ciasta dodajemy olej i sól, mieszamy. Ciasto należy odstawić na 20-30 min. Następnie na patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy farsz (niezbyt dużo) i zwijamy na krokiety. Wypełnione i zwinięte naleśniki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Na większej patelni przygotowujemy farsz
Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Ważne aby naleśniki były możliwie jak najcieńsze
Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Na środek nakładamy farsz, ważne żeby nie było go zbyt dużo
Krokiety z pieczarkami i kapustą wg ajo
Gotowe krokiety obsmażamy na patelni na złoto