cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Krokiety z ryżem i jajkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

każdy jedząc je u mnie marudzi "a to bez mięsa?", ale i tak smakuje

Krokiety z ryżem i jajkiem

Składniki:

Krokiety z ryżem i jajkiem

 

  • 2 torebki ryżu białego
  • troszkę natki pietruszki
  • 5 ugotowanych jajek
  • 2 średnie cebule
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • bulka tarta
  • 1 jajko surowe
  • + usmażone naleśniki

Sposób przygotowania:

Krokiety z ryżem i jajkiem
Gotujemy ryż, studzimy. Cebulkę podsmażamy na oliwie. Jajka przepuszczamy przez kratkę. Do tego wsypujemy vegetę (ilość wg uznania, zamiast vegety może byc kucharek, ja osobiście używam vegety), Natkę siekamy drobno i mieszamy z resztą farszu.

Kiedy przygotujemy już farsz, smarujemy naleśniki i zwijamy, zakladając końce, żeby nam "nie wyciekł".

Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy. Podajemy na ciepło. Potem można je zamrozić, po rozmrożeniu podpiec albo podsmażyć - wciąż będą dobre.

Smacznego:)