Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Krokiety z ryżu i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z frytkami i buraczkami!

Krokiety z ryżu i mięsa

Składniki:

Krokiety z ryżu i mięsa

 

  • 2cebule,
  • olej,
  • 25dag.mielonej wołowiny,
  • 1mały przecier pomidorowy,
  • 5dag.tartego żółtego sera,
  • 3szkl.ugotowanego ryżu,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz,
  • mąka i bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety z ryżu i mięsa
Cebule posiekać,zeszklić na oleju,dodać mieloną wołowinę,podsmażyć,wlać 1\2szkl.wody,zagotować,dodać przecier pomidorowy,przyprawy i całość wymieszać z połową startego żółtego sera.Ugotowany lekko przestudzony ryż połączyć z 2 roztrzepanymi jajkami i resztą żółtego sera wyrobić na jednolitą masę.Zwilżonymi dłońmi nabierać niewielkie ilości ryżu,do środka wkładać kulkę farszu mięsnego i formować owalne,lekko spłaszczone krokieciki.Obtaczać je w mące,rozmąconych jajkach i tartej bułce.Smażyć ze wszystkich stron na oleju,na średnim ogniu,aby powstała złocista skórka.