Sposób przygotowania:
Krokiety ziemniaczane z grzybami
Przygotować nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić lub zemleć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać grzyby, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Ugotowane, dobrze odparowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, cebulę, trochę soli. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kilka dość grubych wałków, kroić je w plastry, rozpłaszczyć ręką lub rozwałkować na placuszki. Na każdy placuszek nakładać nadzienie i zlepiać, formując podłużne wałki. Krokiety obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu lub usmażyć we frytkownicy. Po usmażeniu dobrze osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco z surówkami lub z ostrym sosem.