jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Królewiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepis przechodzi u mnie w domu z pokolenia na pokolenie.

Królewiec

Składniki:

Królewiec

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto miodowe:
  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny
  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 szklanki mąki zwykłej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier wg uznania, około 2-3 łyżki,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 2- 3 żółtka,
  • 1 kostka masła.
  • Rum do smaku

 

Sposób przygotowania:

Królewiec
Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy Pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie 2 placki w 180˚C przez około 20 min. BISZKOPT: Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min. MASA I PRZEŁOŻENIE: Z mleka, mąki, budyniu, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Dokładamy do niego stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy rum (według uznania). Przełożenie: Ciasto miodowe, masa, biszkopt, masa, ciasto miodowe, polewa. Całość dekorujemy dowolnie ( ja użyłam kokosu i płatków migdałowych.