goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Królewiec 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i słodki miodownik

Królewiec 10 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królewiec 10

 

  • Ciasto miodowe:

 

 

  • biszkopt:
  • jaja 4 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Królewiec 10
Ciasto miodowe: wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy 2 placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy je do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.Krem: Odlewamy niepełną szklankę mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając. Następnie dodajemy kostkę masła. Dokładnie mieszamy.Do formy wkładamy jedno ciasto miodowe, na nie wlewamy połowę kremy, na krem biszkopt, resztę kremu i ciasto miodowe.Polewa: margarynę roztapiamy. dodajemy kakao, cukier puder i mleko. mieszamy.Ciasto polewamy polewą.
Królewiec 10
Pieczemy dwa ciasta miodowe w temperaturze 180 stopni
Królewiec 10
Krem mieszamy lub miksujemy by nie powstały nam grudki
Królewiec 10
Ciasto przekładamy, na krem przekładamy biszkoptem.