Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Królewiec mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Królewiec to słodkie - ale nie za słodkie ciasto... doskonale smakuje z kawką i herbatką. Polecam każdemu :)

Królewiec mojej mamy

Składniki:

Królewiec mojej mamy

 

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajo

 

 

  • DODATKOWO:
  • polewa czekoladowa
  • kokos

Sposób przygotowania:

Królewiec mojej mamy
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier- cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 35-40 min. w temp. 170 stopni. 

CIASTO: Jajko utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Posiekać z margaryną. Dodać miód. Do tak przygotowanego ciasta dodać masę jajeczną. Szybko zarobić ciasto. Schłodzić około 30 min. w lodówce. Ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w identycznej foremce jak na biszkopt. Piec około 10-15 min. w temperaturze 190 stopni. 

MASA: Z mleka, cukru, mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło oraz margarynę i dobrze rozmieszać masę. Gorącą masą przekładać placki. Przełożenie placka: Placek kruchy- masa- biszkopt- masa- placek kruchy- polewa-kokos.