Sposób przygotowania:
Królewiec mojej mamy
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier- cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 35-40 min. w temp. 170 stopni.
CIASTO: Jajko utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Posiekać z margaryną. Dodać miód. Do tak przygotowanego ciasta dodać masę jajeczną. Szybko zarobić ciasto. Schłodzić około 30 min. w lodówce. Ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w identycznej foremce jak na biszkopt. Piec około 10-15 min. w temperaturze 190 stopni.
MASA: Z mleka, cukru, mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło oraz margarynę i dobrze rozmieszać masę. Gorącą masą przekładać placki. Przełożenie placka: Placek kruchy- masa- biszkopt- masa- placek kruchy- polewa-kokos.
CIASTO: Jajko utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Posiekać z margaryną. Dodać miód. Do tak przygotowanego ciasta dodać masę jajeczną. Szybko zarobić ciasto. Schłodzić około 30 min. w lodówce. Ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w identycznej foremce jak na biszkopt. Piec około 10-15 min. w temperaturze 190 stopni.
MASA: Z mleka, cukru, mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło oraz margarynę i dobrze rozmieszać masę. Gorącą masą przekładać placki. Przełożenie placka: Placek kruchy- masa- biszkopt- masa- placek kruchy- polewa-kokos.