SUPERPRZEPIS

Królik na warzywach w śmietanie

  • chylcia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Królik na warzywach w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Autorką przepisu jest moja mama, która przyrządzanie królika doprowadziła do perfekcji.

Składniki:

Królik na warzywach w śmietanie

 

  • 4 dowolne kawałki tuszki królika (ja użyłam łapki przednie i udka)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • połówka średniej wielkości selera
  • 1 cebula
  • szklanka dobrej (bez skrobii) śmietany 18%
  • łyżka mąki

 

  • na marynatę

 

  • ziół prowansalskich (lub po ćwierć łyżeczki szałwii, mięty pieprzowej, oregano, bazylii, cząbru, tymianku, rozmarynku i majeranku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mielonego kminku (można też dodać w całośći)
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy (pokruszony)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szklanka wody w temp. + - 90stopni
  • łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Królik na warzywach w śmietanie
Najpierw przygotuj marynatę: zmieszaj ze sobą wszystkie zioła, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej gorącej wody i odstaw, żeby przestygło. Nestępnie przygotowaną zaprawą zalej mięso tak, żeby pokrywała je przynajmniej do połowy, przykryj i schowal do lodówki. Najlepiej, jeżeli królik poleży w marynacie dwa dni. W tym czasie conajmniej 2 razy w ciągu dnia obracaj mięso na drugą stronę.



Tak przygotowane mięso osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i obsmaż na maśle z dwóch stron, aż się zarumieni. Następnie dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler i całość podlej wodą. Królik powinien się teraz dusić w powstałym sosie około godziny.



W tym czasie trzeba kontrolować ilość wody, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać więcej, oraz obracać królika od czasu do czasu. Kiedy mięso zrobi się już miękkie, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę ( przeważnie trzeba też dodać trochę wody, ale wszystko zależy od tego jak gęsty jest powstały sos).



W tym czasie rozrób szklanką śmietany z łyżą pszennej mąki tak, żeby nie było grudek i rozprowadź mieszankę łyżką zimnej wody. Pod sam koniec gotowania śmietanę równomiernie rozlej po mięsie i zagotuj jeszcze przez kilka minut. Gotowego królika podawać z puree ziemniaczanym, przyozdobić gałązką świeżego tymnianku. Smacznego!
Królik na warzywach w śmietanie
zalane marynatą mięso najlepiej zostawić w lodówce na 48 godzin
Królik na warzywach w śmietanie
po wyjęciu mięsa z lodówki dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym
Królik na warzywach w śmietanie
królika smażymi z dwóch stron na złoty kolor
Królik na warzywach w śmietanie
następnie dodajemy warzywa, a dopiero pod koniec gotowania cebulę i śmietanę