Sposób przygotowania:
Królik słodko-kwaśny na basmatiTo danie z pogranicza kultur – nie da się go zakwalifikować do konkretnej kuchni. Bo pobrzmiewają tu południowoeuropejskie nutki w postaci delikatnego króliczego mięsa na oliwie, mocne indyjskie akcenty reprezentowane przez basmati z groszkiem, i swojskie akordy pod batutą Sosu Łowicza. Ale kto powiedział, że w kuchni obowiązuje garnkowa czystość rasowa? A zatem do dzieła:)
Mięso kroimy w kostkę, krótko obgotowujemy w warzywnym bulionie (wykorzystujemy ½ porcji) . Odsączamy. W reszcie bulionu gotujemy ryż basmati, pod koniec dodajemy goździki i szafran. Ryż odparowujemy. Blanszujemy zielony groszek, odsączamy. Na patelni rozgrzawamy oliwę z oliwek, obsmażamy mięso z królika. Dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i sos słodko-kwaśno pikantny Łowicza; trzymamy na ogniu 10-15 minut. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy basmati z przyprawami, dodajemy groszek. Dusimy 10 minut, często mieszając. Voila! Na talerzu układamy wianuszek z ryżu, na środku kładziemy porcję mięsa króliczego w sosie. Podajemy z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina i lodową sałatą w balsamico. Bon appétit! SłaadiśT! Smacznego!