Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Królik w smietanie, z grzybami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)

Królik w smietanie, z grzybami

Składniki:

Królik w smietanie, z grzybami

 

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Królik w smietanie, z grzybami
Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!