Sposób przygotowania:
Królik w sosie orzechowym
Orzechy (waga podana w przepisie dotyczy samych orzechów łuskanych, bez skorupek) drobno kroimy ręcznie, w rozdrabniaczu lub rozbijamy w moździerzu. Część tylną królika luzujemy z kości. Opcjonalnie kości możemy zalać wodą. Dodać liść laurowy, marchewki, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy ziarnisty. Przyprawić solą do smaku i gotować około 60 minut. Tak przygotowany wywar możemy wykorzystać w dalszej części tego przepisu, jak i w innych, jako baza do sosów. Wracamy do królika w sosie orzechowym. Mięso kroimy w kawałki. Dodajemy pokruszoną suszoną papryczkę chili oraz pokrojone ząbki czosnku. Solimy i polewamy olejem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinkę. Po tym czasie mięso smażymy na patelni. Gdy zbieleje ścieramy imbir. Mieszamy i po paru sekundach wrzucamy pokrojone orzechy. Smażymy mieszając do momentu, gdy poczujemy zapach prażonych orzechów. Wtedy wlewamy bulion (ja użyłem tego ugotowanego na kościach króliczych, możemy użyć też zrobionego np. na kostce). Mieszamy i dolewamy sosu sojowego. Gdy sos się zagotuje dodajemy jeszcze miód. Mieszamy do rozpuszczenia miodu. Całość smażymy do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu (około 20-30 minut). W razie potrzeby sos możemy zagęścić. Tak przygotowane mięso z królika w sosie orzechowym podałem z puree garam masala („https://gotujmy.pl/puree-garam-masala,przepisy,172517.html”). Smacznego.
2milutka
pacpaw
szczerze polecam. połączenie słodu z miodu i ostrości z papryczki użytej do marynowania mięsa daje przyjemny ostro-słodki smak. Orzechy w sosie powodują, że nie jest on kremowy, tylko nadają takiej "chrupkości".
marietta