Sposób przygotowania:
Królik w warzywach
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mocno rozgrzać olej w brytfance, smażyć na nim kawałki królika kilka minut na średnim ogniu (mięso należy często odwracać). Majeranek opłukać, osuszyć, przełożyć z listkami laurowymi do mięsa. Całość podlać rosołem warzywnym i wytrawnym winem. Wszystkie składniki dusić godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pietruszkę (z włoszczyzny), pory i marchewkę pokroić w cienkie plasterki, seler na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, również pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do królika po 30-35 minutach duszenia. Kwaśną śmietanę wymieszać na gładko z mąką, przełożyć do mięsa i warzyw, dokładnie rozprowadzić, krótko zagotować na małym ogniu (nie przerywając mieszania). Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem królika w warzywach udekorować gałązkami natki pietruszki lub innych świeżych ziół. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.