Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem..

Królik w warzywach

Składniki:

Królik w warzywach

 

  • 1 sprawiony królik (około 2 kg, podzielony na 8 części)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki świeżego majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 1/4 l wytrawnego białego wina
  • 1/4 l rosołu warzywnego (instant)
  • 2 duże pęczki włoszczyzny
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół do dekoracji
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik w warzywach
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mocno rozgrzać olej w brytfance, smażyć na nim kawałki królika kilka minut na średnim ogniu (mięso należy często odwracać). Majeranek opłukać, osuszyć, przełożyć z listkami laurowymi do mięsa. Całość podlać rosołem warzywnym i wytrawnym winem. Wszystkie składniki dusić godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pietruszkę (z włoszczyzny), pory i marchewkę pokroić w cienkie plasterki, seler na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, również pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do królika po 30-35 minutach duszenia. Kwaśną śmietanę wymieszać na gładko z mąką, przełożyć do mięsa i warzyw, dokładnie rozprowadzić, krótko zagotować na małym ogniu (nie przerywając mieszania). Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem królika w warzywach udekorować gałązkami natki pietruszki lub innych świeżych ziół. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.