Sposób przygotowania:
królik ze śliwkami
Pieprz, sól, rozmaryn, tymianek i rozkruszony listek laurowy,wymieszać razem. Królika oczyścić, pokroić na porcje natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, skropić winem, przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia umyć śliwki, zalać wodą i pozostawić na godzinę. Pokrojony boczek w plasterki podsmażyć na tłuszczu, zdjąć boczek i na tym tłuszczy podsmażyć królika. Następnie przełożyć do rondla królika, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą i koniakiem, oprószyć solą i pieprzem. dalej dusić pod przykryciem. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i dodać do królika. Po godzinie włożyć pokrojone w paski śliwki i dalej dusić. N końcu dodać śmietanę wymieszaną z sosem i podlać królika. Jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem.