dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krucha szarlotka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto kruche ze startymi jabłkami.

Krucha szarlotka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka.

 

 

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i masło. Wszystko razem siekamy nożem. Dodajemy jajka i cukier i szybko zagniatamy ciasto. 3/4 części ciasta wylepiamy wyłożoną papierem lub folią blachę, a pozostałe ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i lekko podpiekamy ciasto. Na podpieczone ciasto ścieramy na tarce obrane jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem. Na jabłka ścieramy pozostałe zmarznięte ciasto. Pieczemy w ok 20 - 30 min w 190 stopniach. Smacznego.
Krucha szarlotka.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części.
Krucha szarlotka.
Na podpieczone ciasto ścieramy na tarce jabłka.
Krucha szarlotka.
Jabłka posypujemy cynamonem i pozostałym startym ciastem.
Krucha szarlotka.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.