tymianek

tymianek

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krucha tarta z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Połączenie groszku i zielonej mięty, to bardzo apetyczne połączenie. W tej kruchej tarcie sprawdza się idealnie!

Krucha tarta z zielonym groszkiem

Składniki:

Krucha tarta z zielonym groszkiem

 

  • Ciasto:

 

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody

 

  • Farsz:

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z zielonym groszkiem
Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę do tarty natłuszczamy masłem i dokładnie zalepiamy ciastem. Wstawiany do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojony cienko por i czosnek. Smażymy do miękkości - ok. 5 min. Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem. Podpieczoną tartę zalewamy sosem (zostawiam trochę sosu do polania z wierzchu). Posypujemy z wierzchu mrożonym groszkiem i pokruszonym serem feta. Zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach aż tarta będzie złocista. Podajemy z posiekaną miętą. Smacznego.