Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy tylko ich spróbowałam od razu się zakochałam

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

Składniki:

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

 

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 margaryna,
  • 1/4 kostki smalcu,
  • 200g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy śmietanę,
  • 1 słoik konfitury z róży,
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną
Mąkę siekamy z tłuszczem (dzięki siekaczce od Ewy Wachowicz poszło szybko i sprawnie) dodajemy cukier, jajka, cukier waniliowy, sól i ewentualnie śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, chłodzimy je przez godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy. następnie wycinamy za pomocą szklanki ciasteczka, w połowie z nich, za pomocą kieliszka wycinamy na środku jeszcze jedno kółeczko. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy do zezłocemia w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczko bez dziurki smarujemy konfiturą, na konfiturze kładziemy ciasteczko z dziurką, dekorujemy cukrem pudrem.