madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kruche ciasto toffi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na początku ciasto jest twarde, ale kiedy "najdzie" masami jest naprawdę super. Wygląda okazale i zawsze znika szybko.

Kruche ciasto toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto toffi

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto toffi
Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z sodą, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miód, wbijamy jaja oraz pokrojoną na kawałki margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i wylepiamy nim dwie równe wysmarowane tłuszczem blaszki.Pieczemy po około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Puszkę z skondensowanym mlekiem wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu. Możemy zamiast tak długiego gotowania kupić już gotową masę toffi lub tzw. kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z żelatyną rozpuszczona w trochę wody. Tak przygotowanym kremem śmietanowym smarujemy jeden wystudzony placek i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy masą z puszki i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Kruche ciasto toffi
Do miski wkładamy składniki i zagniatamy ciasto
Kruche ciasto toffi
Na pierwszym placku smarujemy krem śmietanowy
Kruche ciasto toffi
Krem śmietanowy przykrywamy drugim plackiem
Kruche ciasto toffi
Na drugim placku układamy krem z puszki

Tagi:

ciasto