Sposób przygotowania:
Kruche ciasto toffi
Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z sodą, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miód, wbijamy jaja oraz pokrojoną na kawałki margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i wylepiamy nim dwie równe wysmarowane tłuszczem blaszki.Pieczemy po około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Puszkę z skondensowanym mlekiem wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu. Możemy zamiast tak długiego gotowania kupić już gotową masę toffi lub tzw. kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z żelatyną rozpuszczona w trochę wody. Tak przygotowanym kremem śmietanowym smarujemy jeden wystudzony placek i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy masą z puszki i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
marietta