13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kruche Ciasto z Kruszonką Migdałową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto niezbyt kosztowne. Łatwe i szybkie do wykonania. Pyszne i kruche z dodatkiem migdałów.

Kruche Ciasto z Kruszonką Migdałową

Składniki:

Kruche Ciasto z Kruszonką Migdałową

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • brzoskwinie w zalewie (babcine ze słoika albo kupne z puszki)
  • 4 jabłka papierówki
  • cynamon do posypania
  • 50g wiórków kokosowych
  • 150g płatków migdałowych
  • 2 łyżki kakao Wedel

 

Sposób przygotowania:

Kruche Ciasto z Kruszonką Migdałową
Mąkę połączyć z posiekanym masłem. Dodać cukier wanilinowy, 4 żółtka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść. ¾ ciasta rozłożyć na blasze, a następnie przełożyć brzoskwiniami i pokrojonymi w plastry jabłkami i posypać cynamonem. Następnie ubić pianę z 4 białek, stopniowo dodając szklankę cukru i kakao. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta posypać kruszonką (okruszki z reszty ciasta połączyć z wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi). Ciasto piec do zarumienienia w temperaturze 180°C około 25 - 35 minut