montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Kruche waniliowe rogaliczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka te popularne są w Niemczech w okresie zimowym. Można je kupić w każdej piekarni i wcale nie są tanie ;)

Kruche waniliowe rogaliczki

Składniki:

Kruche waniliowe rogaliczki

 

  • Na ciasto:

 

 

  • Poza tym:

 

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruche waniliowe rogaliczki
Mąkę i krochmal przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło następnie cukier. Wszystko tak długo kroić nożem aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na posypanej mąką stolnicy) na rulony o szerokości 5 cm i na 10 min schłodzić. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni, blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Rulony pokroić na 1/2 cm paski następnie paski te uformować w rogale. Piec 12-15 minut. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i jeszcze ciepłe rogaliczki w nim obtoczyć. Po ostudzeniu przechowywać w blaszanym pojemniku.

Tagi:

ciasto