iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruchy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto ze starego przepisu babci, ciasto najlepiej zrobić 2 dni przed podaniem, aby fajnie zmiękło.

Kruchy przekładaniec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruchy przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżki amoniaku
  • 1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 dag masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

Kruchy przekładaniec
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec osobno jednakowe placki. Krem: Budyń ugotować i wystudzić, następnie utrzeć masło z cukrem w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem oraz dżemem, wierzch polać polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia i zmięknięcia.
Kruchy przekładaniec
Ciasto popdzielić na części i upiec kolejno placki
Kruchy przekładaniec
Dolny placek posmarować dżemem i ułożyć kolejny
Kruchy przekładaniec
Kolejną warstwę posmarować kremem budyniowym