jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Owoce kochają połączenie z budyniem i ciastem kruchym. Dlatego często wykonuje to ciasto. Do tego smakuje pysznie!

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 250 gram masła

DODATKOWO:

TRUSKAWKI:

BUDYŃ

  • 1,2 litra mleka,
  • 3 budynie waniliowe,
  • Płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Cukier do smaku- około 3- 4 łyżki (ilość według uznania),

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

ETAP 1

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
składniki ciasta wykładamy na stolnice

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki

ETAP 2

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
dno blaszki wykładamy połową ciasta

Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto posypujemy kaszą manna (wchłonie ona nadmiar soku z owoców)
Drugą część ciasta schładzamy.

ETAP 3

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
owoce wykładamy na ciasto

TRUSKAWKI: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotowe wykładamy na ciasto kruche.

ETAP 4

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Budyń wykładamy na truskawki

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę łączymy z budyniami i mąką. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Jeszcze ciepły wylewamy równą warstwą na truskawki.

ETAP 5

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
na budyń ścieramy drugą połowę ciasta

Na rozprowadzony budyń ścieramy schłodzone ciasto kruche. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.