Sposób przygotowania:
Krupnik Eli z kaszy pęczak
Porcję rosołową u myć,zalać zimną wodą,dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól i zagotować. Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać kiełbasę,cebulę i smażyć aż się lekko zrumienią. Do gotującego się wywaru wrzucić jarzyny i zagotować. Następnie wsypać pęczak t znowu zagotować. Do zupy wrzucić ziemniaki,kiełbasę z cebulą i gotować aż wszystko będzie miękkie. Porcję rosołową wyjąć z zupy,oddzielić mięso od kości,pokroić i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!