Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krupnik z papką dyniowo-czosnkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bogata w smaku i aromacie, odżywcza zupa. Rozgrzeje i nasyci.

Krupnik z papką dyniowo-czosnkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z papką dyniowo-czosnkową

 

  • podwójna pierś z dorodnego kaczora (z kością),
  • kasza jęczmienna (dałam średnią) - 2/3 szklanki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • marchew - 2,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera - wielkości marchewki,
  • seler naciowy - 3 średniej grubości łodygi,
  • ziemniaki - 2 duże,
  • natka pietruszki - pęczek,
  • liść laurowy - 2,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • kostka bulionowa - grzybowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • miąższ dyni - 700g,
  • czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
  • oliwa - 2-3 łyżki.

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z papką dyniowo-czosnkową
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią.
Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, można podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli. Zagotować, zebrać szum. Gotować przez ok godzinę (kupną kaczkę krócej). Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować. Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników. Gotującą zupę zdjąć z ognia, wyjąć mięso i dodać papkę dyniowo-czosnkową. Wymieszać przyprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z mięsem z kaczki.
Krupnik z papką dyniowo-czosnkową
Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut
Krupnik z papką dyniowo-czosnkową
Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować upieczone ząbki czosnku z dynią.
Krupnik z papką dyniowo-czosnkową
Wszystkie składniki zupy ugotować do miękkości, następnie wyjąć mięso, zupę połączyć z papką
Krupnik z papką dyniowo-czosnkową
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zagotować. Podawać z kawałkami mięsa