Sposób przygotowania:
Krupnik z podsmażanymi ziemniakami
Jeżeli gotuję bulion na np. kostce, to kość zalewam wodą i gotuję, szumuję. Rozpuszczam kostki rosołowe lub bulion na żeberkach, dodaję kaszę, liść laurowy i ziela angielskie oraz cebulę. Gotuję ok. 15 minut. Jeśli chcę to dodaję np. białą kiełbasę pokrojoną w plasterki (aby mąż się najadł ;)) Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja robię tak jeżeli mam świeże warzywa, a najczęściej je mrożę w kawałkach i wtedy ich nie trę tylko wrzucam w kawałkach w jakim aktualnie są) i połączyć z resztą. Ziemniaki przekroić na ćwiartki i pokroić w pół plasterki, podsmażyć na maśle (5 minut). Połączyć z zupą. Gotować 10 minut doprawić solą, pieprzem lub też przyprawą typu wegeta. Polecam i życzę smacznego.
kawfeczka