Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 623]

Krupnik z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne jesienne dni nie ma nic lepszego niż talerz treściwej, rozgrzewającej zupy. Mój wybór padł na krupnik z dodatkiem suszonych grzybów.

Krupnik z suszonymi grzybami

Składniki:

Krupnik z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z suszonymi grzybami

ETAP 1:

Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik gotowałam na mięsie - na skrzydełkach z kurczaka i żeberku

Mięso myjemy i osuszamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy.
W międzyczasie myjemy włoszczyznę, obieramy marchewki i kroimy na mniejsze części. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Krupnik z suszonymi grzybami
Smak zupy wzbogacił dodatek suszonych borowików

Do zupy dodajemy kaszę, włoszczyznę i dodatkową marchewkę ,ziemniaki, cebulę i suszone grzyby, a także listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy 40 minut na średnim ogniu, pod przykryciem.

ETAP 3:

Krupnik z suszonymi grzybami
Do zupt dodałam też dużą ilość marchewki

Wyjmujemy mięso z zupy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.