Sposób przygotowania:
Kruszon z jabłkami
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i ponownie posmarować. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać jajka, dodać margarynę o temperaturze pokojowej i cukier. Wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną część zrobić nieco większą żeby wyłożyć nią spód. Jedną część ciasta wymieszać z kakao. Jedną część jasną i tą z kakao włożyć do zamrażalnika. Ostatnią częścią wyłożyć blaszkę. Wyłożyć na nią starte jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wyjąć z zamrażalnika część ciasta z kakao i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch jabłek. Ubić na sztywno pianę z białek. Położyć na ciemne ciasto. Wierzch posypać startym na dużych oczkach jasnym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.