Sposób przygotowania:
Kryształowa rolada
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Gdy są już ubite dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie produkty. Całość delikatnie łączymy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy. Kładziemy na wilgotnej ściereczce i całość zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu biszkopt rozwijamy i smarujemy masą z galaretkami. Ponownie zwijamy. Wierzch dekorujemy masą, w którą wbijamy galaretki. Odstawiamy roladę do zastygnięcia.
MASA I WYKOŃCZENIE: Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.
WYKOŃCZENIE: Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.
MASA I WYKOŃCZENIE: Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.
WYKOŃCZENIE: Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.
joana30
jaga85
Dziękuję:) Pieczona na życzenie córki:)