anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kubaneczka masiata

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje wszystkim. Zrobiłam je na święta. Zasmakowały całej rodzinie. Polecam.

Kubaneczka masiata Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kubaneczka masiata

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

MASA:

DODATKOWO:

  • pół litry śmietany 30%
  • 3 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru
  • kilka opakowań herbatników
  • dżem o dowolnym smaku
  • spirytus
  • posypka (dowolna)

Sposób przygotowania:

Kubaneczka masiata
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito do masy i wymieszać łyżką. Powstałą masę przełożyć do brytfanny wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 180 st. Po upieczeniu wystudzić go i nasączyć spirytusem.

MASA: żółtka, mąki i cukier zmiksować z 200 ml mleka. Pozostałość zagotować. Do gotującego się wlać zmiksowane składniki i wymieszać aż do zagotowania się masy.

Zdjęć z ognia i ostudzić. Gdy masa budyniowa będzie zimna, utrzeć margarynę i dodać budyń. Na koniec dodać spirytus i krem czekoladowy. Zmiksować. Na biszkopta wyłożyć masę. Następnie herbatniki maczać w dowolnej mieszaninie (np. sok malinowy: woda, w stosunku 1:1). Na herbatniki wyłożyć dżem.

Śmietanę ubić, pod koniec dodać fixy i cukier. Wyłożyć na dżem. Posypać dowolną posypką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. 
Kubaneczka masiata
Na sam początek przygotować biszkopta z kakao.
Kubaneczka masiata
Następnie przygotować masę z kremem czekoladowym.
Kubaneczka masiata
Na biszkopta wyłożyć masę, herbatniki i dżem.
Kubaneczka masiata
Przygotować masę śmietanową z cukrem i śmietan fixem.
Kubaneczka masiata
Wyłożyć śmietanę na ciasto i posypać.
Kubaneczka masiata
Kubaneczka- bardzo dobre ciasto na święta.
Kubaneczka masiata
Kubaneczka- bardzo dobre ciasto na święta.
Kubaneczka masiata
Kubaneczka- bardzo dobre ciasto na święta.