dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Kugel

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna zapiekanka, aromatyczna...

Kugel

Składniki:

Kugel

 

Sposób przygotowania:

Kugel
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, surowym jajkiem i przyprawami oraz mąką. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie szerokiego rondla i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Na boczek nałożyć masę ziemniaczaną, wierzch masy wyrównać i nałożyć na górę małe kawałki masła. Rondelek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 45-60 minut. Kugel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zarumieniony. Podawać na gorąco, krojąc w duże kawałki i polewając kwaśna śmietaną.Można posypać koperkiem.

Tagi:

jajko jajka mak