Sposób przygotowania:
Kugel
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, surowym jajkiem i przyprawami oraz mąką. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie szerokiego rondla i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Na boczek nałożyć masę ziemniaczaną, wierzch masy wyrównać i nałożyć na górę małe kawałki masła. Rondelek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 45-60 minut. Kugel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zarumieniony. Podawać na gorąco, krojąc w duże kawałki i polewając kwaśna śmietaną.Można posypać koperkiem.
Anatele
Żeby to był naprawdę kugel, nie używaj mięsa, a już na pewno nie boczku ani smalcu.
Alternatywa:
Użyj mięso kurczaka lub wołowe, ale wówczas zastąp śmietanę mleczkiem sojowym/ryżowym/migdałowym.
Smacznego!
Anat Hochberg