Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

,,Kukuryku,, z dżungli :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kogut inspiruje Węża do poszukiwania tropikalnych smaków .

,,Kukuryku,, z dżungli :

Składniki:

,,Kukuryku,, z dżungli :

 

  • 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
  • 1 puszka ,,Koktajlu z owoców tropikalnych Tao-Tao „
  • sos słodko- kwaśny chili Tao-Tao
  • sos śliwkowy Tao-Tao
  • papryka mielona
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka pokrojonego w paseczki pigwowca w syropie
  • 5 dag suchego makaronu ryżowego wstążki

 

Sposób przygotowania:

,,Kukuryku,, z dżungli :
Piersi natrzeć pastą zrobioną z sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao , pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego , miodui zostawić na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą . Odsączyć . Piersi smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z zalewą, rodzynki , pigwowiec , wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Dusić przez 45 minut , aż kurczak i owoce będą miękkie , a sos odparuje i będzie gęsty . Doprawić do smaku .
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 5 minut .Odcedzić .
Podawać układając mięso na makaronie a sos osobno .