Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Kulebiak z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kulebiak z kapustą i grzybami to tradycyjne świąteczne danie, serwowane zarówno na ciepło z barszczem lub na zimno jako przystawka.

Kulebiak z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulebiak z kapustą i grzybami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z kapustą i grzybami
Rozczyn: 

Wmisce wymieszać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałą mąkę, resztę mleka, rozczyn, sól, jajka i masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie: 

W garnku umieścić suszone grzyby, zalać szklanką gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dodać kiszoną kapustę, gotować go miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać starta marchewkę i smażyć około 10 minut. dodać do kapusty. Ostudzoną kapustę posiekać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić, Podzielić na 2 części. Wałkować na grubość około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz z kapusty, zawinąć roladę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Gotowe kulebiaki ułożyć obok siebie w odstępie 2 cm w blaszce do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Grzyby zalać wodą, dodać kapustę i smażyć
Kulebiak z kapustą i grzybami
Na ciasto równomiernie wyłożyć farsz z kapusty
Kulebiak z kapustą i grzybami
Rolady zawinąć posmarować rozptrzpanym jajkiem
Kulebiak z kapustą i grzybami
Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny