Sposób przygotowania:
Kulebiak z kapustą i grzybami
Rozczyn:
Wmisce wymieszać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałą mąkę, resztę mleka, rozczyn, sól, jajka i masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
W garnku umieścić suszone grzyby, zalać szklanką gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dodać kiszoną kapustę, gotować go miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać starta marchewkę i smażyć około 10 minut. dodać do kapusty. Ostudzoną kapustę posiekać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić, Podzielić na 2 części. Wałkować na grubość około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz z kapusty, zawinąć roladę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Gotowe kulebiaki ułożyć obok siebie w odstępie 2 cm w blaszce do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Wmisce wymieszać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałą mąkę, resztę mleka, rozczyn, sól, jajka i masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
W garnku umieścić suszone grzyby, zalać szklanką gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dodać kiszoną kapustę, gotować go miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać starta marchewkę i smażyć około 10 minut. dodać do kapusty. Ostudzoną kapustę posiekać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić, Podzielić na 2 części. Wałkować na grubość około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz z kapusty, zawinąć roladę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Gotowe kulebiaki ułożyć obok siebie w odstępie 2 cm w blaszce do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.