Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Kulebiak z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagnieść ciast i odstawić w ciepłe miejsce. Rybę odsączyć z puszki, dodać przyprawę, pieprz do smaku, skropić sokiem z cytryny.

Kulebiak z tuńczykiem

Składniki:

Kulebiak z tuńczykiem

 

  • Danie dla 4-6 osób:
  • Ciasto:
  • 0,5kg mąki,
  • 3 żółtka,
  • 200g masła,
  • 30g drożdży,
  • ½ szklanki ciepłego mleka,
  • sól,
  • żółtko do posmarowania.
  • Farsz:
  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,
  • 4 puszki tuńczyka w zalewie (ok. 550g),
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • 1 pęczek posiekanej natki pitruszki,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • produkty Galeo:
  • Pieprz biały mielony,
  • ½ łyżeczki Przyprawy do ryb.

Sposób przygotowania:

Kulebiak z tuńczykiem
Ciasto rozwałkować, podzielić na 2 placki. Na spodnim ułożyć warstwami: ryż, tuńczyka skropionego cytryną, natkę i oliwki, zachowując 2 cm rant. Drugi placek rozwałkować nieco mocniej i przykryć nim spód z farszem. Posmarować brzegi żółtkiem i skleić wierzch ze spodem. Posmarować resztą żółtka całość, zrobić dziurki w kilku miejscach (aby para ze środka mogła uchodzić) i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 1800C. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl