Sposób przygotowania:
Kulebiak z warzywami
Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warzywa umyć i oczyścić. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody, krótko gotować, osączyć na sicie. Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Dusić przez ok. 3 minuty, zestawić z ognia, wbić jajka. Farsz wystudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x36 cm. Nadzienie rozłożyć na środku ciasta, owinąć je ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 55 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Podawać z sosem jogurtowym. Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszać. Doprawić solą i cukrem.