Sposób przygotowania:
Kulebiak ze świeżymi grzybami
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, 2 łyżki śmietany, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 20 min do lodówki. Grzyby pokroić i obgotować w małej ilości wody. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać grzyby z wywarem, chwile poddusić. Resztę śmietany wymieszać z jajkiem, dodać do grzybów, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. W brytfannie posmarowanej tłuszczem ułożyć jeden placek, wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem i zacisnąć brzegi. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.