Sposób przygotowania:
Kulki ryżowe z mozzarellą i pomidorami
Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia.
Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)
Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli (niestety trzeba myć ręcę co 2 kuleczkę gdyż farsz się nieco lepi - ale myślę że to przeszkodą nie jest:) ).
Formować kuleczkę (dociskamy mozzarellę, zwijamy w kuleczkę - można ew dodać na górę troszkę farszu- gdyby zabrakło)
Kuleczki układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy zieleninką (u mnie bazylia).
Są pyszne, polecam! Świetna przekąska przed daniem głównym!
Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)
Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli (niestety trzeba myć ręcę co 2 kuleczkę gdyż farsz się nieco lepi - ale myślę że to przeszkodą nie jest:) ).
Formować kuleczkę (dociskamy mozzarellę, zwijamy w kuleczkę - można ew dodać na górę troszkę farszu- gdyby zabrakło)
Kuleczki układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy zieleninką (u mnie bazylia).
Są pyszne, polecam! Świetna przekąska przed daniem głównym!
Sarenka